TEPOTTER

Unika af
Karin Sauer

 ”Der er ikke mange keramikere tilbage, der håndlaver tepotter som traditionelle brugsgenstande. Ikke desto mindre står tepotten blandt fagfolk som et helt ikon for keramik.
Det hænger sammen med, at en ”rigtig”, funktionel tepotte er noget af det sværeste at skabe overhovedet. Alene at få alle dens fire grundbestanddele til at virke sammen kræver stor håndværksmæssig og teknisk snilde, og skal genstanden så samtidig fungere skulpturelt eller æstetisk, så ”stiger kunsten” virkelig.”
Lise Seisbøll, kunsthistoriker

STONE

tepootte_bred-2000.png

Pistage

Tepotte med håndlavet stukket hank

i eg. Niplerne er limet, så hanken

bliver hvor den er.

Overskrift 3

_edited.png

Green Tea

Tehætter designet af Rosenberg CPH

Grøn_te.jpeg

Dråben, tyngden og balancen

 

Fremstillingen af en tepotte kræver omtrent 60 forskellige processer fra leret bliver æltet og til den står færdig.

Udformningen af en tud, der ikke drypper, er den vanskeligste disciplin af dem alle, og et emne der altid står til diskusion blandt alle, der fremstiller tepotter over hele verden. 

 

  • De tepotter jeg sender ud i verden  er drypfri

  • Du får selv lov til at prøve hvordan den hælder

  • Dem, der drypper må lade livet

En tepotte skal være let at håndtere. Derfor må den ikke være for tyk i godset. Man skal tænke på, at hvis den kan rumme en liter, bliver der lagt et kilo til dens egen vægt.

De fleste af mine tepotter har en hank af træ eller bambus. Det har den fordel at balancen i potten er meget bedre, når man løfter den for at hælde. Den opleves derfor lettere, end hvis hanken sidder på siden. Desuden brænder man sig ikke på potten, og den glider ikke ud af hånden på én. 

Karin Sauer tepotte kryolit

Kryolit

Den violette farve står mit hjerte nær, fordi den er spændende at observere. Når den står i skygge virker den sort, men så snart et solstrejf rammer den, fremstår den silkematte overflade i den smukkeste aubergine.

Jeg har kun en ganske lille smule af glasuren tilbage og jeg kan ikke lave den igen da mineralet er sjældent. Den eneste væsentlige forekomst var ved Ivittuut i Arsukfjorden i det sydvestlige Grønland, hvor mineralet i mange år blev brudt. Minen er nu udtømt og lukket. I dag findes der mindre kryolitforekomster i Colorado i USA, i Canada og i Rusland.

Klassik

- sort sinter og sort lak

 

Den sorte tepotte fås i en sort, mat sinterbegitning.Det vil sige,at det er selve leret, der smelter ud og danner glasur. Overfladen minder 

om de gamle jydepotter og den bliver smukkere og smukkere efterhånden som den får patina

Den laksorte glasur har fået sit navn efter de sorte kinesiske lakskåle

Glasuren består bl.a. af rødler og aske, som giver den dybde og gør særdeles robust. 

Sauer_tepotte_blå.jpg