Rakufade

Udtryk

Mine fade måler mellem ca. 35 - 60 cm, og deres udtryk afhænger naturligvis af glasuren og glasurlagets tykkelse.  Ud over det, spiller vind og vejr, varme og fugt,  og den tid, der går fra ovnen åbnes, til det bliver dækket med savsmuld også en væsentlig rolle.

 

De store fade er sarte, så når fadet skal ud af ovnen, er vi fire personer om at udføre denne balancegang, og det er nøje aftalt, hvem der gør hvad og hvornår, for det skal gå meget hurtigt.

Der er mange processer undervejs der kan gå galt. Først efter 6-8 timer i savsmuldet, viser det sig om indsatsen har båret frugt. Ikke sjældent finder jeg en decideret revne, når det skrubbet rent for sod og aske. Man skelner mellem en krakelering og en revne, idet revnen går hele vejen gennem krukken. 

Er fadet interessant eller smukt kan det repareres  med guld efter den gamle japanske tradition, som kaldes kintsugi. Her lægger man guld i revnerne og gennem flere hundrede år har det udviklet sig til en kunstart i sig selv, hvor man slår keramikken i stykker og sætter den sammen igen.